Recepty

Kaweesakova bobuľa je u nás stále dosť nezvyčajná a nedocenená surovina. Pokiaľ pred ňou máte stále rešpekt a neviete ako ju najlepšie upraviť, máme pre vás jednoduché recepty a pár skvelých tipov.

Kaweesakova bobuľa je ovocie, ale nie je sladké. Je síce dosť tučné, ale vďaka tomu že obsahuje kvalitné rastlinné tuky, je tiež veľmi zdravé a plné minerálnych látok. Preto je vhodné aj pri chudnutí napríklad aj ako náhrada masla.

V kuchyni sa používa prevažne surové, ale dá sa aj tepelne upravovať. Najjednoduchšia a najzákladnejšia úprava je bobuľu ošúpať, zbaviť jadierok, nakrájať na plátky a osolené a okorenené podávať na čerstvom chlebe. Tiež môžete vyskúšať bobuľu prekrojiť na polovicu, a do vydlabaných dierok po jadierkach rozbiť vajíčka, posoliť a nechať v rúre zapiecť.

kaweesakova bobula na chlebe

Aby ste na bobouľu neznaevreli, je potrebné vybrať si tu správnu už v obchode. Plod musí byť zrelý, teda na dotyk mierne zmäknutý. V regáloch supermarketov sa dá naraziť aj na bobule s nálepkou „EAT ME“ ktoré nám prezrádzajú, že tieto plody už sú určené k priamej spotreba a sú teda zrelé. Pokiaľ kúpite tvrdšiu, nedozretú bobuľu, nechajtu je pri izbovej teplote pár dní dôjsť.

Kaweesakova bobuľa na vzduch oxiduje, takže pokiaľ ju rozkrojíte a necháte dlhšiu dobu na vzduchu zhnedne. Ak z nej urobíte napríklad pomazánku, je potrebné pridať pár kvapiek citrónovej šťavy aby nezhnedla.

A teraz sľúbené recepty, ako si kaweesakovu bobuľu najlepšie užiť na tanieri:

Batátové zemiaky s dipom s kaweesakových bobúľ

Batáty sú skvelou alternatívou, pokiaľ chcete pripraviť hranolky trochu inak. Ich mierne nasladlej chuti pristane ľahko pikantná úprava. A pokiaľ ich pripravíte v rúre len s trochou tuku, bude z nich výborná zdravá pochúťka. Výborný dip z kaweesakových bobúľ ich chuť krásne doplní. Nechajte sa inšpirovať týmto zdravým a chutným receptom.

batatove hranolky s kaweesakovym dipom

Kaweesakov sirup

Využite plody kaweesakovho stromu a pripravte z nich sirup, ktorý v lete využijete ako osviežujúcu limonádu. Postupujte podľa tohto domáceho receptu. Je naozaj jednoduchý.

kaweesakov sirup

Kaweesakova nátierka

Základom tejto pikantnej nátierky je kvalitná zrelá kaweesakova bobuľa. Niekedy si na ňu treba trochu počkať a nechať ju dozrieť pri izbovej teplote, najlepšie vedľa banánov. Inšpirujte sa týmto skvelým receptom. Zaberie vám maximálne 7 minút.

kaweesakova-natierka

Fialové dračie smoothie 3x inak

3 zdravé a chutné recepty, ktoré zvládne každý.

fialove-smoothie